Zakaria Laksa Teluk Kechai - Alor Star, Kedah

Bahan rempah
15 cili merah segar
15 cili merah kering
15 bawang merah
1 sudu kecil stok belacan

Bahan A
Air 300ml
10 tngkai (daun kesom)
5 keping (asam keping)
3 batang serai diketuk
2 btg bunga kantan
1.8 liter air

Bahan-bahan B
1 kg ikan kembung atau ikan selar kuning, dibersihkan
1 cawan air
1 kg laksa mi segar
Perasa 2 sudu gula atau secukup rasa Garam
5 tangkai daun selom - dicincang
1 timun yang dicincang
1bj bawang, dihiris dengan halus.
2 cili merah, biji dan dihiris Sambal kelapa
Telur rebus

Kaedah: 
Rebus ikan di dalam air sahaja. Apabila dimasak, keluarkan ikan dan ambilkan stoknya. Kemudian perisi isi ikan dan letakkan ikan ke tepi. Letakkan bahan rempah, air dan stok ikan dalam periuk. Tambah daun kesum, asam jawa dan serai
Biar mendidih selama 10 minit. Masukkan ikan yang diperisi dan perasa secukupnya.
Teruskan reneh selama 10 minit tambahan.

Sambal kelapa:
(Marina mar mawar)
Harini masak Laksa Kedah dan Sambal Kelapa...org Kedah sebut Sambai Nyoq...saya berasal dari Kuala Kedah juga...hanya di Kedah terutama Laksa Teluk Kechai yg buat sambal ni utk di makan bersama laksa...
Di bawah ni resepi utk sambal kelapa...
Sambai Nyoq (Sambal Kelapa)

Bahan-bahannya :
2-3 Cawan kelapa parut (nak lebih boleh tmbh kuantiti)
3-4 sudu besar cili kisar (suka pedas lebihkan)
(*cili kering di potong dan dibuang biji kemudian direbus, diblend dgn sedikit air)
sedikit garam dan air

Cara-caranya :
Masukkan kelapa parut ke dlm balang kisar (elok letak suku balang, spya kelapa jadi halus dan senang nak kisar) , cili kisar, garam dan air.
Kisar sehingga halus dan sebati. Masukkan ke dlm bekas, simpan dahulu dlm peti sejuk (elok buat awal) spya pes sambai nyoq jadi pekat.

IMG_3509.jpeg
IMG_3507.png