BAHAN-BAHAN
25gm serbuk agar-agar
1350ml air
450gm gula
100gm mentega
8 biji telur (boleh kurangkan jika suka)
1 tin susu sejat ideal
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar serbuk koko + 1 sudu besar air panas, kacau rata / coklat emulco
2 sudu kecil esen vanila
Pewarna coklat dan kuning
Daun pandan
Loyang 9" - dibasahkan terlebih dahulu
CARA-CARANYA
- Masak agar-agar bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Tutup api, keluarkan daun pandan.
- Satukan susu sejat dan tepung kastard, kacau hingga tidak bergentel. Masukkan ke dalam blender bersama telur. Kisar sekejap, kemudian tapis.
- Masukkan ke dalam agar-agar yang dimasak tadi, buka api dan masak sekejap. Kacau hingga rata. Tutup api dan masukkan mentega kacau hingga mentega larut. Angkat dan bahagikan kepada 2 bahagian.
- Bahagian pertama dimasukkan pewarna kuning dan bahagian kedua di masukkan pes koko.
- Ambil satu senduk warna kuning, tuang ke dalam loyang, di ikuti satu sendok warna koko tuangkan di atas warna kuning tadi, ulang melapis berselang seli hingga habis.
- Apabila menuang adunan, pastikan tuangan rendah hampir kepada lapisan sebelumnya kerana apabila adunan semakin menebal di dalam loyang, coraknya akan bercampur. Tuangan tinggi akan merosakkan corak marble atau pelangi tadi.
*Bagi membuat warna pelangi, bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bahagian, warnakan setiap bahagian dengan warna yang berlainan. Tuang adunan berselang seli warna sehingga habis.
0 Comments